Why Aren’t My Guinea Pigs Eating?


why-arent-my-guinea-pig-eating

The time I got my guinea pigs home, I had trouble making them eat. So I consulted some experts and did my own research on the internet to find out the reasons. Since I noticed many guinea pig owners posting the same question online, I decided to write this post about what I found on the subject.

So, to the question “why aren’t my guinea pigs eating?”. Here is a list of reasons which could possibly be the causes of their loss of appetite:

  1. A side effect of medication
  2. Changes in their surroundings
  3. Changes in temperature
  4. Lack of drinking water
  5. Parasite infestation
  6. Abnormal amounts of digestive metabolism causing Ketosis
  7. Viral or bacterial infections
  8. Loneliness

While these are common causes, I found that many little everyday things could lead to the above conditions. I shall elaborate on each of these reasons and also give you easy-to-follow tips on how to avoid or overcome these issues.

Possible Causes for Loss of Apetite in Guinea Pigs and Ways to Overcome Them

1. A Side Effect of Medication

When your guinea pig is under medication for any sort of sickness, it might be normal that they lose appetite. This could be temporary in case of light dosages but could be quite alarming when it gets chronic.

Solution: When it’s temporary, you can try foods such as formula, chow pellets, vitamin supplements along with the foods that they enjoy better than others. Consult your veterinarian in chronic cases.

2. Changes in Their Surroundings

None of us like changes, right? Well, guinea pigs don’t either! If you leave their food bowl in places that they are not familiar with, they might not be in the mood to conduct a search operation.

Solution: When they get comfortable with some spots and surroundings, try your best not to change them.

3. Changes in Temperature

When the environmental temperature is dynamic, your guinea pigs may take a few weeks before they get used to the change.

Solution: Try regulation of temperature using radiators or air conditioners when you move them to a different place, to match the temperature they were comfortable with earlier.

4. Lack of Drinking Water

why-arent-my-guinea-pigs-eating

It is obviously known that any organism needs water for efficient metabolic activity. So in case of lack of water, your guinea pig’s digestive systems could fail to work efficiently leading to their loss of appetite.

Solution: Provide more than enough amounts of fresh water in places they can easily access. Do not provide water that may be contaminated or that is saline.

5. Parasite Infestation

Parasite infestation causes stress in guinea pigs which leads to loss of appetite. Parasites disrupt the host’s mechanisms. When parasites infect guinea pigs, it leads to loss of hair, skin infections, and many other complications which decreases efficiency to a great extent. That is why guinea pigs do not find the energy to digest, that is why they do not feel the need to eat.

Solution: Regular grooming is essential to keep parasites off the hair coat. To check for parasites in the breeding area, take your guinea pigs to the veterinarian at regular intervals.

6. Abnormal Amounts of Digestive Metabolism Causing Ketosis

In this condition, more than needed levels of metabolic activity in the liver leads to the accumulation of byproducts, enzymes, and acids. As you may have already heard, too much of anything is good for nothing. That applies very well when it comes to an animal’s body.

In medical terms, ketosis is called as pregnancy toxaemia. Ketones are chemical substances that are soluble in water. When they get accumulated with liver fat, it leads to obesity and/or loss of appetite. While this is a very common condition when the guinea pig is in its last few weeks of pregnancy, you probably don’t have to worry about it if your guinea pig has already had two litters in the past.

Also, note that this condition is not restricted to pregnant females. Irrespective of gender, ketosis is common in obese individuals. It does sound oxymoronic because it is an obese condition that later leads to weight loss. I would like to elaborate on ketosis and its effect on appetite because it could even lead to death in less than 5 days.

How to Identify Ketosis? Take your guinea pig to the veterinarian for a blood test to find out if your guinea pig is suffering from ketosis. In the case of a pregnant guinea pig, the doctor can identify the condition just by observing uterus. If there is any sign of internal bleeding in the uterus, it could be because of ketosis. A fatty liver is also easy to notice.

Solution – Ways to Treat Ketosis: There aren’t any ways which could assure the cure of ketosis in case of guinea pigs. Yet, you can try some medications. The medicines available in different locations are marketed in different names for the same contents. So I shall just give you the contents of the medicine. Propylene glycol, steroids, and calcium glutamate are some medications that could help. In the case of ketosis, prevention is sure better than cure because there hasn’t been a definitive cure discovered yet.

7. Viral or Bacterial Infections

The two words “viral” and “bacterial” are never sweet to hear. Whenever there is an infection by bacterial or viral colonies on an animal body, they use the biological and chemical mechanisms of the animal to expand their colonies leading to several complications. Since they suck out all the nutrients we intake for our needs, we get not enough nutrients for normal functioning. Our systems fail to function, and hence we cannot expect that the digestive system would work. That is exactly why viral and bacterial infections lead to a loss of appetite.

Solution: Do not consider infections to be simple. Always be alarmed about them, and get your guinea pigs to the doctor as early as possible. Medications are essential for the cure of viral and bacterial infections.

8. Loneliness

why-arent-my-guinea-pig-eating

I guess it never gets said enough- guinea pigs are social animals! It is very important to remember that fact because everything else in their up-bringing revolves around this fact. Loneliness could be caused either by the death of a cagemate, or even if you do not spend enough time with them. Loneliness could even lead to the death of your guinea pig. They never eat when they are lonely, they even enter dangerous levels of depression.

Solution: If your guinea pig is lonely because its partner-in-crime just died, then consider getting it a new guinea pig as a friend. If they do have a partner and still show signs of loneliness, it could probably be because they do not get enough time outdoors.

If they do have a partner and also enough time outdoors, then their loneliness could be because of two reasons. One, could be because you do not spend enough time with them. The solution to that is pretty obvious- spend more time with them! Two, they could be sick. The solution to this is also obvious- take your pal to the doctor!

If you think your guinea pig is unhappy because it’s alone, I recommend reading this post next.

Related Questions

Why aren’t my guinea pigs eating pellets?
Pellets are supplement tablets that you can give your guinea pigs. I would suggest you to not give pellets that have artificial additives because the scent of such chemicals would make your guinea pigs run away from the pellets. The coloring of pellets is also not necessary because guinea pigs cannot actually see the food that is in the bowl below their nose. Their vision is only beyond the nose-point. You can try crushing the pellets to make a powder which can then be mixed with the other foods that your guinea pigs enjoy.

Why aren’t my guinea pigs drinking water?
Guinea pigs drink a lot of water. If the water you provide them is fresh and not polluted, they would surely drink it. Sometimes when guinea pigs have just eaten fruits or vegetables, they tend to avoid drinking water because of the water content in fruits and veggies. You do not have to be alarmed about it. But if that is not the case, then do consult a doctor.

References

https://www.petmd.com/exotic/conditions/digestive/c_ex_gp_appetite_loss
https://www.petcoach.co/question/?id=41216
https://www.backyardchickencoops.com.au/blogs/learning-centre/feeding-guinea-pigs

Niklas

I love animals! I grew up with everything from dogs and cats to rabbits and guinea pigs. I enjoy learning about pets and to share what I learn with others.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Content